Manuele lymfedrainage voor opgezette ledematen

Opgezette ledematen ontstaan veelal vocht dat in het weefsel achter blijft.

Lymfe drainage - Opgezette ledematen door vocht
Opgezette ledematen door vocht


Bij opgezette ledematen is de kans groot dat er vocht in het weefsel zit, ook wel oedeem genaamd. Hier kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Veelal is het een beschadiging veroorzaakt door het overbelasten van het lichaam, na botbreuken of na een operatie.

Het lymfe vocht zorgt tevens voor het verwijderen van afvalstoffen uit het weefsel. Die hopen zich op door een onvoldoende werking van het lymfevatenstelsel.

Om dit vocht weer uit de weefsels te krijgen passen we de manuele lymfedrainage toe. Dit is een rustige en zachte massagetechniek van ‘huidverschuivingen’. Hiermee ondersteunen we de werking van het lymfesysteem. Het is speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe-oedeem. Veel mensen zullen dit wel herkennen onder de noemer ‘opgezette ledematen’.
Tijdens de eerste behandeling wordt altijd uitgebreid gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Zo nodig zal er een arts geraadpleegd worden.

Hoe ziet een behandeling eruit, en wat doet het met je?

Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, werken we op verschillende manieren. Eerst activeren we de lymfe knopen in de nek. Dit is de verzamelplaats waar het lymfevocht naar toe gaat en weer opgenomen wordt in het bloedvatstelsel. Met het wrijven van de handpalmen, het draaien met de vingers en het “scheppen” met de hand, breng je de stroming opgang. Daarna behandelen we een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een arm, been of rug. De behandeling zelf is zacht en rustgevend.

Lymfe drainage - Opgezette ledematen

Een behandeling zorgt er voor dat de afvoer van lymfe wordt bevorderd. De afbraak van de afvalstoffen in het lymfevocht gebeurt daarna gewoon door het lichaam zelf. Dit proces vindt deels plaats in de lymfeknopen (o.a. te vinden in de oksels, liezen en nek). Verdere verwerking volgt na het terugvloeien van de lymfe in het bloedvatstelsel.

Meerdere behandelingen

Na enige tijd worden door de patiënt vaak lichte tintelingen gevoeld, een teken dat er ‘iets gebeurd’ met het oedeem. Meestal is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk). Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Bij een tijdelijke overbelasting van het lymfestelsel treedt doorgaans snel herstel van de normale situatie op. Na botbreuken zie je al snel dat er herstel van het weefsel plaats vind en zo een versneld genezingsproces kan optreden.

Bij een forse beschadiging van het lymfestelsel (bv. na een operatie, of bestraling) is het vaak nodig te blijven behandelen om te voorkomen dat het oedeem opnieuw verergert. De frequentie van de behandelingen is dan wel laag, bijvoorbeeld eens vijf of zes weken.

Zie ook ...

Virtuele Maagband

tegen gewichtstoename

Speciale Therapieën

Hypnose therapie
tegen roken, stress, etc


Behandeling van migraine, aanzienlijke vermindering klachten!

Testimonials

 • Bettina

  Mijn migraine en stijfheid klachten zijn met 75% vermindert!!

 • Krijn

  Ik ben er nog iedere dag blij mee dat Ron die zeer vervelende blessure heeft genezen :-).

 • Lianne

  Ik ben heel blij dat ik met mijn spoedgeval zo snel bij je terecht kon voor een behandeling, om nog een week door te moeten lopen met die pijn was voor mij geen optie!

 • Diana K. uit Herkingen

  Ik had niet verwacht dat we met 3 behandelingen zo'n resultaat zouden behalen, ik ga reclame voor jou maken 😉

 • A.H. uit Stellendam

  Mocht ik ooit nog andere problemen ondervinden, dan ga ik hier zeker weer naar toe!!

 • André Kamp

  Kundige therapeut, weet wat hij doet. Ik had er na 1 behandeling al baat bij!